page contents

Басейните работят по нормативна уредба от 1984-а

 

Снимка: БГНЕС
 

Нормативната уредба, по която басейните работят е от 1984 година и тя се отнася за басейни с питейна вода. Това каза пред БНР инж. Стоян Кожухаров, председател на сдружение “Българска професионална асоциация басейни и СПА”.

“Липсва всякаква нормативна уредба за нашия бранш. Странното е, че има инструкции как да бъдат стерилизирани, обезпаразитени шезлонгите, а няма нормативна уредба, която да отговаря на европейските стандарти и да казва какви трябва да бъдат нивата на биоцидните препарати, които гарантират безпроблемното ползване на басейните и липсата на инфекции от тях“, коментира Кожухаров в предаването “Хоризонт до обед”.

У нас концентрацията на хлор в басейните е регламентирана на между 0.2 и 0.6 промила на 1000. За сравнение в Румъния концентрацията за откритите басейни варира от 0.5 до 1.5, обясни инж. Кожухаров.

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Когато в един хотел тръгне стрептококова инфекция, най-напред гледат кухнята, а след това басейна, посочи специалистът.

Проблемите започват още с нормите за проектиране. Над 95 на сто от обществените басейни в България не разполагат с автоматични системи за следене и дозиране на нивото на биоцидните препарати, подчерта Кожухаров.

В повечето случаи се ръси хлор като на нивата, все едно се тори, и контролът е по желание на този, който експлоатира басейна.“

В Европа не дават разрешение за ползване на обществен басейн, ако той няма такава система, която в реално време следи и третира, допълни Стоян Кожухаров. „Защото хлорът е много летлив – сутринта го има, на обяд го няма. Ако няма човек, който да провери и да види какво е състоянието, това означава, че къпещите се се къпят във вода, която не е дезинфекцирана и не е здравословна.“

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Браншът се е подготвил за сезон, направил е необходимите инвестиции, но сезон не се очертава, каза още Стоян Кожухаров. „Ние не искаме помощ. На нас не ни трябва мярка 60/40. Когато нямаш приходи, не ти трябва такава мярка. На нас ни трябва нормативна уредба.“

„Всички фирми за басейни са се заредили с тонове химия. Ами, обърнете се към тези фирми от бранша – те могат да ви бъдат полезни. Оказа се, че хлорът е един от най-силните дезинфектанти“, отбеляза Стоян Кожухаров.

Цялото интервю е в звуковия файл.